Om mig

Aktieintresserad sedan tidiga tonåren, främst god, växande och gärna hög utdelning är vad jag söker, i bolag jag har en chans att förstå och rimligt bedöma framtida potential för. Har några innehav i bolag jag tror på som växer och kanske inte ännu ger utdelning.
Berkshire Hathaway har varit bas i portföljen sedan länge. Jag fastnade för idén att hittar man ett bra bolag så köper man inte bara aktien utan hela bolaget som Buffett gjorde. Lite svårare att göra på egen hand så det var bara att ta rygg på honom. Detta var under studietiden för mååånga år sedan.

Placeringsfilosofi
BRK och ett antal stora bolag, främst svenska och amerikanska, har alltid utgjort basen i portföljen. Verkstad, bank, läkemedel i huvudsak.
Köper sådant jag förstår mig på, åtminstone någorlunda.
Köper gärna aktier med god utdelning och utdelningstillväxt och återinvesterar utdelningen.
Transaktionskostnader är av ondo så jag söker lösningar med låga kostnader, DRIP där det är möjligt, utnyttjar gratis månadsspar i vissa fonder etc.
Hänger ibland på ett VD-byte eller en aktivist.
Har en Bevakningslista med bolag jag av en eller annan anledning finner intressanta. Köper ibland ett par minnesaktier i bolag på Bevakningslistan jag vill följa ännu närmare. Ska lägga upp dem vid tillfälle.
Säljer sällan aktier, ja jag vet, "gift dig inte med dina aktier" men är man nöjd så...
Lägger till några bolag per år till portföljen och säljer något bolag helt eller delvis någon enstaka gång. Säljer ibland av lite efter någon ologisk kursrusning och köper tillbaka så fort det lugnat ned sig igen. Men i huvudsak sitter jag på innehaven länge.
Använde mig en del av covered calls och ibland även nakna optioner förr men har slutat då tiden inte räcker till.

Mål
Aktier och fastigheter är huvudsakliga investeringar, men p g a jobben har tiden inte riktigt räckt till under ett antal år men är lite mer aktiv idag. Inget direkt mål med sparandet mer än kul att det rasslar in pengar från det hållet också hela tiden. Man måste ju leva! Det är dessutom skattemässigt förmånligt Sverige nuförtiden. Har jobbat utomlands i många år så tyvärr är innehavet spritt på mer än 7 ”institut” i flera länder vilket gjort överblicken lite svår. Har nu försökt lägga in allt i ett dokument med automatisk uppdatering. (Inte helt nöjd än men det kommer.) Har sett att många vill ”gå i pension” vid 30, 33 o s v. Har inget direkt sådant mål utan gillar att jobba och har förmånen att när jag tröttnar lägger jag av. Köper heller inte allt på Willys och Lidl även om jag gillar att handla även där. Lägger mycket pengar på nöjen med fru och barn och så vill jag fortsätta.

5 kommentarer:

 1. Alltid roligt att upptäcka nya bloggar. Ska bli spännande att följa din resa :) All lycka från Herr KTM!

  SvaraRadera
 2. Spännande med en så rutinerad att ta rygg på!
  Har haft aktier ett tag, eller rättare sagt en. Helt huvudlöst, men satte 30k i Fagerhult för ca 8år sedan, det var det som var kvar efter husköpet.
  Sedan följde ett par års renovering med all vår inkomst till kåken (men vi lånade i a f nästan inget mer)
  Men Fagerhult blev minst sagt lycksam, ett par påfyllningar och det blev grundplåten till min portfölj. Hade lite blandat i något år innan jag sadlade om till DA nu i januari.
  Försöker diversifiera ut på olika länder, marknader men hamnar oftast i att jag försöker hitta ”bäst i klassen” av bolagen.
  Som gammal bankkamrer så väljer jag lite ur ett ”bankbedömnings” perspektiv.
  Bra eller dåligt vet jag inte, men någon strategi måste man ha :)
  //John T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för kommentar! Hitta best-in-class är väl en bra strategi! Själv började jag för länge sedan att hitta de ”bästa” bolagen i resp bransch, valde ut 1-2 banker, 1-2 fastighetsbolag, några verkstadsbolag och 2 läkemedelsbolag. Sen blev det fler och fler och utomlands och sen har det rullat på! Fagerhult är ju inte dumt, har själv mycket Latour som ju äger nästan hälften av Fagerhult. Hälsningar, T

   Radera
 3. Hej
  Det kommer bli spännande att följa dig när du förhoppningsvis kan får börja njuta och dricka lite vin. Det ger motivation för oss alla
  Lycka till ifrån Tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för kommentar! Just nu är det kul att jobba men dagen kommer när det är dax att göra annat, då ska aktieportföljen bidra till lite guldkant på tillvaron i Italien. Njuter av italienska viner i Sverige så länge! :-) Hälsningar, T

   Radera