lördag 2 juni 2018

Veckans inköp, italienska aktier

I veckan som gått har jag fyllt på i lite italienska bolag, jag har ett antal stabila innehav och en liten chansning. Samtliga med god utdelning. Tidigare hade jag fler innehav i Italien men har minskat för något år sedan. Nedan de jag äger eller följer just nu med resp yield:

Atlantia, försäkring, 4,94%
Azimut Holding, Financial, 7,20%
Exor, holding company, 0,56% 
Generali, försäkring, 4,94%
Enel, utility, 5,04%
Unipolsai, försäkring, 7,70%
ENI, oil & gas, 5,16%
Banca Intesa Sanpaolo, bank, 8,07%
Banca IFIS, bank, 4,25%
Beni Stabili, REIT, 4,31%
Immobilare Grande Distribuzione, REIT, 6,87%
HERA Spa, utility, 3,58%
Påfyllning i veckan i Unipolsai, Generali och Intesa Sanpaolo. Uni och Generali tickar på oavsett politiken och har dessutom, framförallt Generali, delar av affären utanför Italien. Tanken med Intesa Sanpaolo är att det blir bara EN bankkris åt gången, jfr Sverige och USA och därmed borde städjobbet som utförts ge en ljus famtid. De har återupptagit utdelningen, nu drygt 8%, vilket innebär att det är lungt att invänta en omvärdering av italienska banker. Exor har jag haft ett jag och köps ej för utdelningen och står kanske lite högt men ett kvalitetsbolag med spännande innehav som FiatChrysler, Ferrari, Juventus m m! Och röran i italiensk politik går över, de är vana. :-)

6 kommentarer:

 1. Euron står högt just nu. Tar du hänsyn till valutan när du investerar utomlands? Beni Stabili har i alla fall ett lockande namn för den som jagar stabila utdelningar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Markus, tack för kommentar! På långsikt, som är min investeringshorisont, så tycker jag inte man ska bry sig så mycket om valutan. De EUR aktier jag har redan ger mig ju utdelning värd över 10 SEK/EUR så det blir plus i den änden. Och det viktiga kommer alltid i slutändan att vara bolaget självt. Fast helt ärligt tar det emot lite att köpa EUR papper för SEK vi denna kurs (jag har valutakonton också men bara för delar av mitt innehav) så halv omedvetet har det blivit mer av USD och framförallt GBP och såklart svenska bolag. Så det ärliga svaret är nog att jag tar lite hänsyn till valutan fast jag inte borde.....
   Och även Grande Distribuzione där Distribuzione är utdelning på italienska har ett passande namn. Hälsningar T

   Radera
 2. Hera Spa verkar intressant. Liknande bolag i USA har ofta väldigt höga värderingar. Vet inte om senaste nedgången är orsakad av något annat än de politiska oroligheterna. Ökade lånekostnader skulle givetvis inte vara bra. Annars stabil verksamhet och möjlighet till bibehållen eller svagt ökande utdelning. Äger du HERA Spa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Hera är intressant för det är lite mindre än jätten ENEL. De är snabbfotade och förvärvar ytterligare små ”utilities” med jämna mellanrum. De är störst i Emilia-Romana men ger sig in i närliggande provinser. Lite tråkig utveckling under 2016 (som alla utilities) men Total return i % ligger runt 30%! Se factsheet: http://eng.gruppohera.it/binary/hr_gruppo/download_center/Factsheet_1Q2018_eng.1525768307.pdf
   Jag har bara en liten post men ökar gärna vid dippar, senaste tiden har andra bolag dippat mer så det är enda anledningen att Hera fått stå tillbaka. Hälsningar T

   Radera
 3. Snygga köp du gär och även om det kan kännas lite skakigt i Italien kommer de definitivt ordna till sig om ett tag. Vem minns inte hur Grekland var på väg i konkurs men några år senare minns ingen ens den där skandalen. Samma med Island som var på väg åt samma håll och nu är Kaupting (värska skandalbanken på den tiden) på väg in på börsen. Jag tror att de italienska köpen du gör nu kommer visa sig vara rena fynden framöver. Tack för ett intressant inlägg och ha en go helg!


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Jag litar på italienarna, politisk turbulens är vardag. :-) De har fina industribolag också men lite svåranalyserade tyvärr. Sen är huvudelen av statsskulden intern (obligationer), inte till Tyskland m fl så det är något helt annat än Grekland.
   Jag hoppas du får rätt! Hälsningar T

   Radera