onsdag 8 augusti 2018

Skippa alla bli-rik böcker, läs dessa istället

Just nu verkar det gå 20 på dussinet av böcker om hur man blir rik och aningen förenklat säger alla antagligen ungefär samma: sparsamhet och satsa på aktier i en eller annan form. Om man med rik menar att ha säg, 10-20 MSEK i nettoförmögenhet så är känslan att de som skivit alla Bli-rik-snabbt! Bli-rik-snabbare! Bli rik med LCHF-diet, Bli rik med Carola, Bli rik helgfriasöndagar, Miljardär på nolltid o s v böcker själva sällan eller aldrig lyckats bli speciellt rika. Undantaget möjligtvis J Paul Getty, fast hans bok handlar om att VARA rik snarare än att bli, ”How to be rich”. Han ger i och för sig också ett råd hur man blir rik: ”Get up early, work hard, find oil.”

Ok, ok visst finns det några bra svenska bli-rik böcker och framförallt om du är ny på området. Mitt förslag är att välja en, max 2 och läs dem, (ta någon som även förklarar börsens legala spelregler och t ex förklarar skillnad mellan A, B och Preferensaktier och ny- resp fondemission osv.) Därefter vill jag rekommendera Joel Greenblatts ”A little book that beats the market” som är pedagogiskt skriven och ger en bra bas. När det är avklarat så föreslår jag att läsa några av följande utmärkta böcker (inte endast om investeringar men närliggande, affärer och företag).

Klassiker:
Barbarians at the gate, Bryan Borrough, John Helyar, fientligt förvärv, private equity
One up on Wall Street, Peter Lynch, klassiker om investeringar
Where are the customers yachts? Fred Schwed, Gammal goding, humor
T ex Liar’s Poker, Michael Lewis, skrivit flera läsvärda böcker
The little book of common sense investing, John Bogle, Mr Vanguard
Den stora börskraschen, John Kenneth Gailbraith
Tap dancing to work, En av de bättre om Warren Buffett, finns även Essays of WB av Lawrence Cunningham samt Buffet-The making of... av Roger Lowenstein, som Bill Gates fann vara bästa bok om Buffett om ni litar mer på Bill än mig.....;-)
The Intelligent investor, Ben Graham, välkänd, omtalad och Buffetts bibel, läs något av de sammandrag som finns i bloggar och på nätet för att spara tid.
Fooling some of the people, all of the time, David Einhorn (förord:J Greenblatt!)
Too big to fail, Andrew Ross Sorkin, duktig journalist, om finanskrisen 2007- (ligger bakom serien Billions också)
King Icahn, Mark Stevens, om Carl Icahn

Lite tyngre:
Margin of safety, Seth Klarman, investeringar
When genius failed, Roger Lowenstein, om konkursen i LTCM, hjälper inte att få Nobelpris alltid...
Other people’s money, John Kay, brittisk författare och professor, skriver i FT
The end of alchemy, Mervyn King, förre chefen för Bank of England

Det var några, till att börja med, inga anspråk på en komplett lista men några jag själv tyckt var bra. Det finns många fler och jag tänkte komma med en lista på böcker om specifika företag också om intresse finns. 

Dessutom tycker jag det är en god ide att välja ut några duktiga förvaltare och läsa deras investerarbrev som brukar komma månads- eller kvartalsvis.

Någon bok jag missat?

4 kommentarer:

 1. Uppfriskande inlägg T. Jo det är mycket böcker om hur man ska bli rik, den som blir rikast är den som säljer boken, näst rikast (i bästa fall) är den som köper den. Bra det där med förvaltarnas investerarbrev.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar

  1. Hej, tack för kommentar. I många böcker känns det lite som skribenten aldrig varit med om en rejäl nedgång eller räntor över 4-5%. Jag tycker kanske att många bloggskrivare/läsare verkar kloka nog att bredda läsningen och därefter våga stå mer på egna ben. Hälsningar, T

   Radera
 2. Det känns som om detfinns hur mågna böcker som helst på ämnet och jag håller med dig om att de du skriver är bra. (Har inte läst alla men flera av dem.) Personligen vill jag helst se någon form av track record från författaren innan jag köper en bok. Många utger sig för att vara experter men när man kollar efter saknas det bevis för både deras utbildning och framgångar. Sådana går bort.

  Det finns också väldigt mycket gratis ispiration på bloggar och andra ställen på nätet.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, jag går mycket på författarens bakgrund. Ibland vill jag läsa om något specifikt och kan då köpa ”grisen i säcken”. Senast en bok om 3G Capital. Du vet de som köpt KraftHeinz ihop med Buffett och byggt upp AnheuserBushInBev. Intresanta killar men boken tyvärr medioker.
   Vi får heller inte glömma biblioteken! De har mer än man tror. Hälsningar, T

   Radera