torsdag 20 september 2018

Kommande börsnedgång?

Utan syfte att tjänstgöra som domedagsprofet tänkte jag ändock skriva lite kort om mina tankar om börsen och närmaste framtiden. Ta det för vad det är, en amatörs tankar. Vad som är närmaste framtiden vet jag inte riktigt men säg ett halvårs sikt plus/minus ett kvartal. Jag skippar macroekonomernas mumbo-jumbo lingo och försöker hålla det konkret och kort och närmast punktform. Därmed blir inte alla samband utförliga utan något förenklade men förhoppningsvis desto mer lättsmält. USA har så stor påverkan att det faller sig naturligt att uppehåller mig till stor del runt den amerikanska ekonomin.

Vad talar för en kommande nedgång?

Först av allt är en konjunkturcykel just det, en cykel, d v s det ska gå upp men även ned.

Vi har sen en period kontinuerligt all-time-high, såväl i Stockholm som New York. Likt en naturlag kan inte nya högstanivåer nås kontinuerligt.

Arbetslösheten i USA. Är med under 4% i somras nere på de nivåer som historiskt föregått en recession.

Vi har 110 månader i rad med tillväxt i USA, näst längst i historien, eller i alla fall under de 164 år man mätt.

Värderingar av vissa bolag, t ex P/E för Amazon är runt 150 och visst är det ett fantastiskt bolag men över tiden är det lönsamhet i förhållande till gjord investering som räknas och därmed måste det närma sig andra bolags (S&P 500) p/e tal runt säg 20-25 för att vara intressant. (Jämför Apple som var över P/E 140, där har E, vinsten, ökat så kraftigt att P/E idag är ca 15-20) För att Amazon ska klara detta krävs att E, d v s vinsten 10 dubblas och det finns två vägar, antingenska försäljningen 10 dubblas från nuvarande dryga 200 miljarder USD med nuvarande 3-3,5% marginal, eller kan de 10 dubbla vinsten istället med nuvarande försäljning. Jeff Bezos är en superkille men klarar han detta? Jag vet vad jag tror.

ETFer, den ökning som skett på ETF området är till största delen av godo. Absolut. Problemet är när t ex AMZN börjar gå ned. Börsvärdet och därmed andelen i många ETF är så stort att det finns en stor risk att datorerna, och de som är satta att övervaka, inte kan hantera nedåtspiralen som sker när "alla" måste sälja samtidigt för att följa ett givet index.

Längsta perioden någonsin med kontinuerlig uppgång, S&P 500 räknat från mars 2009. Näst längst var oktobet 1990 till mars 2000.

Företagens lån i USA är på skyhöga nivåer. Skuld i förhållande till vinst är högst på 15 år, för icke-finansiella företag mer än 35 år. 14,3 biljoner (!) USD (alltså trillions på engelska....) Högre ränta innebär mer pengar till räntebetalningar och mindre till vinst. Vilket håll kommer räntan gå?

Vill också gärna slänga in ett citat från Geoff Colvin (fenomenal journalist som skriver för Fortune) "Analysts are in Fantasyland!" Senaste 70 åren har S&P vuxit med 5,6% årligen. Under den period med högst ökning 1982-2000 var den 6,5% årligen. Över nästkommande 5-års period räknar amerikanska analytiker med en ökning med 15%-årligen! Svenska analytiker hänger som vanligt på.... God natt!
I Sverige då?

För de stora exportbolagen gäller yttre påverkan d v s det som händer i USA, händer här.

För privatpersoner (men även många företagsinvesteringar och M&A) kommer ökande räntekostnader att lägga sordi på investeringsviljan. Antingen det blir genom höjd ränta eller minskad avdragsrätt eller något annat våra begåvade politiker finner ut...

I detta smörgåsbord skall sedan blandas in ytterligare ingredienser som inte direkt stärker globala ekonomin, Mr Trump, handelskrig, politisk osäkerhet i Sverige m fl länder, Brexit m m, m m. 

Blir det en stor finanskrasch?
Njae, det behöver alls inte bli någon krasch á la 1987, 2008 o s v utan kan bli en stilla sättning över en period. Det finns tecken som tyder på det. Ett är en medvetenhet att ta det lugnt vid nedgångar, paniken blir antagligen störst hos de som aldrig varit med om en nedgång och de som är högt belånade men många klara ha is i magen.

Finns det något som talar emot en nedgång?
Det finns faktiskt något som håller emot en nedgång och det är bristen på alternativ till aktieplaceringar. Vad göra av pengarna? Obligationer, T-bills etc ger ingen vidare avkastning och bankräntan på de flesta håll är ett skämt. Om inte annat är det kanske detta faktum som gör att det blir en "mjuk" nedgång.

Så vad göra?
Jag agerar som följer (OBS Inget råd till andra)
Ingen större utförsäljning av aktier utan behåller de aktier jag har. Sitter still i båten och sparar en större andel utdelningar och andra inkomster än normalt, dvs mer likvider.

Men viktigast, jag håller ögonen på bolag som tappar, i min mening, för mycket och är beredd att plocka upp dem. Det innebär att bevakningslistan kommer förändras. Lägger även in kurslarm på för mig intressanta nivåer i ett betydligt större antal bolag än normalt. (Avanza och Nordea har finfina funktioner för det!)
Nyinköp hamnar i mindre konjunkturkänsliga branscher. Exempel på branscher är mat, tobak, el och vatten, läkemedel och viss försvarsindustri.

Sen är det bara att hålla humöret uppe och sova gott om natten! Rean kommer! Eller vad säger ni som orkat läsa ända hit?

4 kommentarer:

  1. Som jag har förstått det:
    1 Nedgångar i ekonomim kommer först efter att räntor och inflation har stigit
    2 Börskrascher sammanfaller nästan alltid med recessioner
    3 toppar sätts ofta under våren

    1 är det inte mu, men kan mycket väl börja närma sig. 2 känns avlägset. 3 sässongsmönstret talar för en stark börs. Så just nu är jag inte orolig, men kanske det snart finns anledning att tänka om

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Markus tack för kommentar. Jag tror räntan är på väg upp. Riksbanken, och även FED för den delen, brukar förvarna att det är dax att höja och då agerar banker m fl med mer försiktighet och vi får en mjukare övergång. Där är vi nu. 2 Japp, svårt att förutse bådadera, lite tecken syns dock enligt mig ovan 3. Eller sommaren, eller hösten.... Hälsningar, T

      Radera
  2. Halloj T

    Vi sitter ju på aktier som klarar en dipp eller två. Det är nog bara luta sig tillbaka och ha nån procent i kapital så man kan fynda vid nån krasch

    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt. Gäller bara ha tålamod. Lätt att handla på sig även vid mindre dippar. Självdisciplin..... Hälsningar, T

      Radera