onsdag 25 juli 2018

Utländsk källskatt - Nordea levererar!

En aning skeptisk skaffade jag en Nordea KF, eller Framtidskapital som Nordea tvunget vill kalla det, för en tid sedan. Hade läst lite inlägg om en fair prislista men framförallt utlovades källskatt tillbaka på utländska innehav på 6 veckor. Lät för bra för att vara sant när Nordnet och Avanza ligger på 2-3 år. Men tänka sig! Har nu gått igenom min utdelningshistorik sedan start och det stämmer! Källskatten är tillbaka på ca 6 veckor! Verkar dessutom få bra kurs vid växlingstillfället också men här vill jag kolla upp lite närmare så jag är 100% säker.
Jodå, det finns en downside också. Layouten suger fortfarande så du behöver andra vägar att göra listor och statistik och din bevakning. Och inga valutakonton än. 
Men vad spelar det för roll när jag kan återinvestera hela utdelningen så snart. 
Förstår inte heller varför vissa lever på havregrynsgröt och vänder på slantarna och sen lånar ut 15-30% av sin utdelning gratis i 2-3 år? Ränta-på-ränta.....
Nordnet och Avanza är fortfarande bättre på service/information/layout men bör förklara varför de sitter på våra pengar några år, som ju varit inne och vänt på våra konton redan. Någon som vet? En annan önskan är att de fixar valutakonton så man kan samla större utländska innehav även där.

8 kommentarer:

 1. Det verkar som att Avanza har slagit sig till ro, länge sedan några förbättringar. Högre courtage än DeGiro och Nordea. Men mycket snyggare design hos Avanza. Snart dags för Avanza att hitta på något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får hoppas de gör så. Visst är användar gränssnittet fortfarande bättre hos Avanza och i viss mån Nordnet (fast de dribblar med två versioner) men kostnaderna blir lätt onödigt höga. Kostnaderna var ju en anledning att byta från storbankerna en gång i tiden. Nu känns AZA och NN inte som utmanare längre. Hos DeGiro är desutom svenska aktier gratis att handla så länge man håller sig med max 1 MSEK där. Det är ju också svårslaget! Jag skulle helst vilja ha alla mina aktier och fonder på ett ställe men just nu är det 7 olika(!) varav 4 aktiva.....

   Radera
 2. Enda orsaken Avanza har kvar mig är för designen och UI. Sätta in pengar på Nordeas KF brukar ta ett tag för mig fast mitt lönekonto är där. Deras design är urusel och det är svårt att göra köp via mobilen då man måste logga in på hemsidan. Jag brukar göra en del köp när jag är på jobbet och då är det enkelt att bara använda mobilen.

  Får se hur Nordea hanterar detta.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Ja det finns definitivt förbättringspotential för användargränssnittet. Verkar som det händer lite dock då det nu går att lägga in larm på ett riktigt bra sätt. Visar med kurva hur kurslarmet ligger i förhållande till historisk kurs. Snyggt. Sen har jag problemet att det är lite seeegt ibland men det borde de kunna fixa. Hoppas Avanza antar utmaningen, har varit mkt nöjd med dem historiskt.

   Radera
 3. Bra upplysning T. Får kolla på nordea helt enkelt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanx! Vare sig man är kort- eller långsiktig spelar kostnaderna en stor roll. Även de man inte riktigt tänker på! Som utebliven rta/vinst något år på en del av sin utdelning.

   Radera
 4. Hej! Gick det bra att öppna KF hos Nordea utan att behöva bli "kund" och betala den fasta månadsavgiften för konto, internetbank, kort etc på typ 30 spänn i månaden?? Ska öppna tänkte jag, klart intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade ett gammalt personkonto sen lääänge när jag startade KF (Framtidskapital kallar de det) men tror inte det spelade någon roll och betalar inga avgifter i vilket fall. Gjorde allt över nätet, gick fint även om man behöver både ett likvidkonto och själva KF. Väl värt det och websidan bättrar de på ständigt så låt dig inte avskräckas direkt. Hälsningar, T

   Radera